9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

„Bokeško plavo“ Borisa Dragojevića

B. Dragojević

Dah Meditarana i specifična atmosfera mora, zapljusnuli su brojne posjetioce galerije ljetnjikovca Buća-Luković u Tivtu gdje je preksinoć otvorena izložba radova akademskog slikara Borisa Dragojevića. Cetinjanin koji živi i radi u Beogradu ali koji je zaljubljen u Boku i more što su njegova vječita muza, publici je prikazao dvadesetak svojih najnovijih radova u tehnici asanblaž, ulje na platnu i akvarel.

„Majstor likovnog zanata Boris Dragojevič na svojim radovima predstavlja bokeške bisere koje  spaja sa elementima svakodnevnog okruženja, stvarajući novu realnost. Slikajući paralelne svjetove u svojoj ljepoti i posebnosti, sigurna slikareva ruka dijeli sliku na dvije cjeline, odnosno dva svijeta. Prvi je onaj svjesni – ono što se nalazi iznad vode, koji je lako uočljiv i što se bez teškoća tumači. Drugi svijet je onaj nesvjesni, onaj umjetnički koji je jasan malom broju ljudi – onaj svijet koji je nepresušno izvorište Borisovog opusa. Mediteransko carstvo koje Boris prikazuje zanatski besprekorno, ukazuje na jednu vrstu intelektualne pobune koja rezultira simboličnom, tajanstvenom, pomalo čudnom, ali čistom slikom realnog i izmaštnog“- kazala je. otvarajući izložbu, teoretičarka i istoričarka umetnosti Marija Saiči.

Na radovima Borisa Dragojeviča dominiraju more, brodovi, podmorski živi i neživi svijet, ali i prepoznatljivi pejsaži Boke koje on slika sa posebnom strašću.      Dragojević i sam ističe da bokeški pejsaž slika već više od trideset godina, ali i da bi ga “doktorirao, tek kada bih živio i radio još jedno 100 ili 200 godina”.

“Izložba se zove “Bokeško plavo” zato što Boka ima jedno svoje posebno plavetnilo koje se razlikuje od  svih drugih djelova Jadrana i Mediterana. Ona zna da bude intenzivno plava u aprilu i maju kada izgleda kao Karibi, zna da  bude sivo plava u zimu, ali je uvijek iznova drugačija. Boka vam je zaliv sužanja i svetaca- jedan prostor gdje su pale neke nebeske suze da bi podmirile najviše oborina u Evropi. To je Boka koju ja slikam”- istakao je Dragojević.

Izvor:S. L.

Najčitanije