13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

„Bog u Boci“ Nikole Malovića

Sa knjizevne veceri Nikole Malovica
Sa knjizevne veceri Nikole Malovica

„Bog u Boci“ – knjiga novela u dramskih formi Nikole Malovića, jednog od najnagrađivanijih naših modernih pisaca, predstavljena je preksinoć na festivalu „Purgatorije“ u Tivtu. Najnovije djelo u opusu poznatog hercegnovskog autora, sadrži dvije novele u dramskoj formi – „Peraški goblen“ i „Trojica“, obje utemeljene na istorijskim ličnostima i događajima iz 19.vijeka u Boki Kotorskoj. Riječ je o storiji o Peraštanki Jacinti Kunić koja je oslijepila, penelopijanski godinama čekajući na povratak muža sa mora i pritom vezući goblen, kod koga je kosu Gospe i anđela, vezla vlastitom kosom. Druga novela tiče se tragične sudbine prvih poznatih bokeških muških trojki – braće Kostića sa Luštice, koji su svi bili zaljubljeni u istu ženu.

„Boka je naprosto sjedinjena između katoličanstva i pravoslavlja i svi mi u porodicama, imamo nekoga jedne ili druge vjere i Bogu hvala, takva je Boka. Ćirilica i latinica stoga determinišu i radnju ove dvije novele – jedne uslovno „pravoslavne“, druge uslovno „katoličke“, ali one su ujedinjenje u harmoniji koju tvori suma svih tragedija iscijeđenih u ovoh 200-tinjak strana. Kada bi ste ovu knjigu iscijedili kao limun, iscjedila bi se žuč, ali je to život i nešto što nam se svakodnevno i danas događa, bez obzira na to što se svi rađamo i odgajamo uz obećanja da ćemo baš svi biti prinčevi i princeze i da će se sve završiti hepiendom.“- kazao je Malović dodajući da je osnova obje priče, žal njihovih aktera za nemanjem potomstva.

„Naprosto je to Božja volja da se to tako završi – njima se sve gasi i sve umire. Ovo su naglašeno teološke priče i baš zbog toga je i istaknuta njihova svojevrsna bajkovitost. Shvatamo kroz njih, da stubovi života imaju nešto drugačije temelje.“- objašnjava Malović čiji „Bog u Boci“ sadrži sve što i njegove ranije knjige- enormnu količinu erudicije o gotovo svim aspektima života, istorije, kulture i geografije Boke i Mediterana, miris mora i soli koji izviru iz svake stranice i osnovu koja, po Maloviću čini svaku dobru književnost – tri „mega teme“ – ljubav, smrt i Boga.

„Zadatak književnosti nije samo da zabavi, već i da poduči čitaoca, kao i da ukaže na nešto važno, veliko i bitno što determiniše naše živote. Ja sam izabrao možda i najteži put kao pisac ,a to je da nekome „solim pamet“. Možda je to i produkt moje prethodne prosvjetne faze jer sam ja zakleti učitelj koji sam dao riječ da ću govoriti samo istinu, a takvo predavanje se nikada ne može završiti.“- poručio je Malović.

Jelena Ksrmanović,urednica podgoričkog izdavačkog preduzeća „Nova knjiga“ podvukla je da Malović u „Bogu u Boci“ nije adaptirao postojeći dramski tekst, već je otišao korak dalje i stvorio novo književno djelo visoke vrijednosti.

„Slobodno mogu da kažem da su dramski tekstovi Nikole Malovića pisani prvenstveno za potrebe pozorišta, dobili karakteristike drame za čitanje, jer doprinose da se stvori slika cjelovite priče, poput Geteovog „Fausta” ili Klodelove „Satenske cipele” – rekla je Kecmanović.

Nikola Malović jedan je od najcjenjenijih savremenih pisaca na eks-YU prostorima, a za prošle godine objavljeni ronam „Jedro nade“, hercegnovski književnik je proteklih mjeseci dobio čak tri prestžne književne nagrade „Borisav Stanković”, “Pečat vremena” i “Branko Ćopić”.

    

Najčitanije