16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

“Antikvarnica sjećanja”

Retrospektivna izložba Slobodana Pura Đurića, “Antikvarnica sjećanja”, nastala povodom 60 godina slikarskog rada tog istaknutog umjetnika otvorena je u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić”.

Slobodan Puro Đurić

U svom govoru na otvaranju izložbe ministar kulture Janko Ljumović je podsjetio da je bitan dio opusa Slobodana Pura Đurića posvećen upravo Cetinju.

Sa otvaranja izložbe – foto Z.N

Kako je istakao “bitan podatak za naše slikarstvo predstavljaju i Đurićevi gvaševi na kojima se kroz lirski i intimistički dijalog sa crnogorskim ruralnim ambijentom i prirodom otkriva obilje i kolorizam u naizgled svedenom pejzažu, što je još jedna potvrda Đurićevog dubokog poniranja iza svijeta pojavnosti i objekata. Zato večeras imamo priliku da vidimo retrospektivu ne samo jednog likovnog opusa, već i svojevrsno raznoličje crnogorskog prostora, njegove mjene i valere i, nadasve, njegovu magiju”.

Povodom otvaranja izložbe Narodni muzej Crne Gore i Centar savremene umjetnosti Crne Gore izdali su monografiju u kojoj je predstavljen slikarev stvaralački opus.

Sa otvaranja izložbe – foto Z.N

“Purov šezdesetogidišnji svijet slike pokušali smo smjestiti među korice monografske publikacije u želji da kažemo sve što treba, bez, kako bi Puro rekao, pretjeranih pojašnjenja. Otuda je ova monografija mnogo više od pukog predstavljačkog štiva sa taksativnim nabrajanjima izložbi i kritčkim tekstovima. U njoj je kroz krucijalne momente sublimiran život umjetnika, stvaralački razvojni put, interesovanja, mijene, pogledi na život, društvo, umjetnost, vremenski kontekst”, kazala je istoričarka umjetnosti Anastazija Miranović.

“Antikvarnica sjećanja” – foto RTCG

Slobodan Puro Đurić je izlagao je na dvanest samostalnih, preko 220 grupnih izložbi u zemlji i oko 45 u inostranstvu.

sa otvaranja izložbe – foto Z.N

Za svoj rad i stvaralaštvo nagrađen je bronim priznanjima, među kojima se izdvajaju: Prva nagrada za mlade likovne stvaraoce Savjeta za prosvjetu i kulturu Crne Gore; Nagrada likovnog salona “13. novembar” Cetinje; Trinaestojulska nagrade za slikarstvo – Skupštine Crne Gore; Trinaestonovembarska nagrade grada Cetinja.

Najčitanije