15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

American pop art u H.Novom

warhol-space-fruit
warhol-space-fruit

Originalni radovi šest najznačajnijih umjetnika Američkog pop arta (American pop art) – Džona Čemberlena (John Chamberlain), Roja Lihtenštajna (Roy Lichtenstein), Roberta Raušenberga (Robert Rauschenberg), Džejmsa Rozenkvista (James Rosenquist), Endija Vorhola (Andy Warhol) i Toma Veselmana (Tom Wesselmann) biće izloženi u hercegnovskoj Galeriji ,,Josip Bepo Benković” u Starom gradu. Tako će Herceg Novi od 15. septembra pa do kraja oktobra biti domaćin jednoj izuzetno značajnoj i umjetnički jako vrijednoj izložbi u okviru koje će biti predstavljeno 36 vrhunskih djela svjetske umjetnosti.

,,Danas je potpuno jasno da se djelotvornost pop-arta nije okončala s davnim šezdesetim godinama prošlog vijeka. Ta univerzalna filozofija svakodnevlja itekako je aktuelna i danas. Ova izložba na kojoj se prezentuju listovi velikih umjetnika poput Vorhola, Raušenberga, Lihtenštajna, Veselmana, Rozenkvista i Čemberlena djeluje sasvim ovovremenski. Sve su to slike svakodnevnih prizora, koje doživljavamo poput svojevrsnih ilustracija naših aktuelnih životnih priča. Danas i ovdje’’ – napisao je u pratećem katalogu poznati likovni kritičar Sava Stepanov.

Djela koja će biti izložena su vlasništvo poznatih galerista iz Ljubljane, Žive Škodlar Vujić i Lazara Vujića ivrlo rijetko su zajedno javno izložena (prošle godine samo u Somboru i Beogradu), pa se stoga može konstatovati da je Herceg Novi među privilegovanim gradovima regiona koji će imati prilike da više od mjesec dana, koliko će postavka biti izložena u Gradskoj galeriji, bude domaćin djelima umjetničkog pravca nastalog krajem 50-tih godina prošlog vijeka, a koji je u mnogome uticao i na dalji tok i razvoj umjetnosti uopšte, ali, po mišljenju velikog broja stručnjaka, isto tako i na postavljanje standarda i načina razmišljanja i u mnogim drugim sferama života.

Najčitanije