Knjižara So predlaže čitajte…

Knjižara So
Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje naredne sedmice, rubrike koju u saradnji sa hercegnovskom Knjižarom So tradicionalno priređujemo, predlažemo koji su to naslovi trenutni hitovi, ili po nečem važni, manirom za svakog po nešto.

Prvi u Srbiji, knjiga koju je priredio Zoran Penevski, prvi put na jezgrovit način donosi obilje građe o poduhvatima onih koji su zadužili buduće generacije uvođenjem novina kako u upravljanju državom i ekonomijom, tako i u nauci i umjetnosti. Uz izuzetno zanimljive  i dosad neobjavljene fotografije nastale između dva svjetska rata, ova knjiga će nas podsjetiti na stotine činjenica iz istorije, pružiti nova znanja, hrabreći čitaoca da otkriva nove priče. Iz nje ćemo, između ostalog, naučiti ko je osnovao srpsko kraljevsto, da li je Prvi srpski ustanak zaista bio protiv Osmanlija i još mnogo toga. Izdavač je Laguna.

Nečastivo trojstvo uzbudljivo je napisano djelo Džona Loftusa o jednoj od najmračnijih priča Drugog svjetskog rata. Po završetku rata, u strahu od nadiranja Sovjeta, papstvo je ušlo u špijunski savez sa britanskim i američkim obavještajnim agentima. Ove tri sile tajno su prebacivale nacističke zločince iz Evrope da bi mogle da ih upotrijebe za borbu protiv komunizma. Istražujući Vatikanovu ulogu u pomaganju nacistima da izbjegnu kaznu za svoje zločine, ova knjiga je prva objelodanila vezu između Vatikana i švajcarskih banaka sa nacističkim zlatom i pružila dokaze o tajnim vezama. Izdavač je Admiral Books.

U knjizi Maslinarstvo u vrstu i u voćnjaku autora Santea Višiota nalazi se sve ono što bi trebalo da se zna o njezi, zaštiti i berbi maslina. Uzgajanje masline može pružiti velika zadovoljstva. Prije svega potrebno je odabrati primjereno zemljište, utvrditi koja je klima najbolja, voditi računa o gnojenju i navodnjavanju te primijeniti mjere prevencije i zaštite od bolesti i parazita. Nakon toga potrebno je pobrinuti se za ispravnu berbu plodova, poznavati načine proizvodnje ulja i kako se masline konzerviraju. Izdavač je Leo-Komerc.

U doba posta valja prelistati i teološku literaturu. Knjiga Carostavnik kroz paralelno izlaganje žitija i istorijskih dokumenata na kojima su ona zasnovana,  govori o podvigu svetih Carskih Mučenika, svetog Patrijarha Tihona Ispovjednika i o tajnom životu Katakombne Crkve u Rusiji. Ovo je knjiga o plamenoj vjeri, nepostidnoj nadi i beskrajnoj ljubavi i odanosti. Izdavač je Artprint.

Jedro nade-Nikola Malović
Jedro nade-Nikola Malović

„Dobrodošli u jedini grad čija je dramaturgija pisana po tri svete knjige: Bibliji, Talmudu i Kuranu“, piše Dimitrije Nastić u bedekeru Jerusalim – istorijski vodič. Ova relativno jednostavna, dobro napisana knjiga, prigodna u doba pred Uskrs, upoznaje nas sa mnogobrojnim usponima i padovima jednog od najslavnijih gradova na svijetu, od njegovog nastanka, preko vladavine Davida, Vavilonaca, Rimljana, Vizantije, Arapa, krstaša, Turaka, Britanaca, do savremenog Izraela. Jerusalim je jedini grad na svijetu čija je dramaturgija pisana u tri svete knjige: Bibliji, Talmudu i Kuranu. U drevnom Jerusalimu je i crkva Svetog Groba, gdje se na Veliku subotu samozapaljuje vatra u rukama jerusalimskog patrijarha. Tu benediktinci provijavaju uskim kamenim ulicama, među hramovima Kopta, sirskih katolika, i ostalih. Tu je i džamija Al Aksa, i Kupola na stijeni – čiji pozlaćeni svodovi trepere nad čuvenom Stijenom.

U knjizi Narodna tradicija najmlađi čitaoci će se upoznati sa Lukom i njegovm sestrom Anom. Njih dvoje raspust često provode kod bake i deke na selu. Glavni razlog je što ih oni uvijek povedu na čarobno putovanje, u svijet divnih, nezaboravnih priča. Pažljivo slušajući sve te priče Luka i Ana će se upoznati sa porodičnim praznicima, narodnim običajima, sa svim onim što je dio naše tradicije. Čitajući ovu knjigu saznaćemo mnogo o kulturnom i duhovnom blagu našeg naroda. Izdavač je Pčelica.

101 činjenica koju treba da znaš o srednjovjekovnim zamkovima knjiga je koja nam otkriva fascinantni svijet zamkova. Saznaćemo mnogo o odbrambenim sistemima i tajnim oružjima te ko su bili stanovnici i kako se živjelo u ovim spektakularnim tvrđavama. Neobične činjenice o tome kad su napravljeni prvi zamkovi, kakvi su se sve turniri, proslave i banketi organizovali u njima, propraćene su  brojnim zanimljivim ilustracijama. Izdavač je Laguna.

Dragana Jokić knjigom za djecu Arhitektura upoznaje najmlađe sa prvim građevinama koje je čovjek gradio i koje su služile za stanovanje a potom i sa građenjem hramova, crkava i džamija pa sve do savremenih arhitektonskih čuda. U knjizi se pored toga nalaze i informacije o tome ko smišlja izgled grada, od čega zavisi oblik kuće. Tu su i više nego korisni savjeti kako nacrtati crtež u razmjeri a kako plan svoje sobe. Na kraju knjige se nalaze interesantni zadaci sa rješenjima kao i rječnik manje poznatih riječi. Izdavač je Kreativni centar.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.