Novo – knjižara “Škver” u Herceg Novom

Knjižara Škver
Knjižara Škver

U Herceg Novom se otvara nova knjižara “Škver” u ulici “Street Art’’ iza Stanice, a svečano otvaranje biće u ponedjeljak 29. marta u 16 sati.

Vlasnica knjižare i spisateljica Tatjana Mijatović Simanić kaže da ova knjižara nije i neće biti obična prodavnica knjiga, već i mjesto gdje će ljubitelji knjiga moći da razgovaraju o pročitanim naslovima, da ih preporučuju ili kude, da upoznaju i druže se sa ljudima koji imaju ista ili slična interesovanja.

Kako kaže, planirano je i da se oformi Klub ljubitelja knjiga, sa druženjima koja će tematski ili žanrovski biti određena.

“Želja mi je da omogućim druženja čitalaca sa piscima koji će na promocijama predstavljati svoje nove knjige”, kaže Mijatović Simanić i dodaje da je već uspostavljen kontakt sa nekim poznatim autorima koji bi rado došli u Herceg Novi i upoznali se sa tim gradom i svojim čitaocima u njemu.

Uprkos tome što su u sadašnje vrijeme vrlo prisutna pitanja; “Ko još danas čita? I još više – ko kupuje knjige?“, kao strastveni zaljubljenik u knjigu, master književnosti, pisac i nekadašnji bibliotekar, Tatjana Mijatović Simanić, kaže da ne želi da prihvati takvu stvarnost.

“Kada sam prije šest godina objavila svoj prvi roman, jedan prodavac knjiga mi je rekao da sam to učinila u nevrijeme, jer je prodaja knjiga pala za čitavih 90 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Kada sam prije dvije godine rekla da želim da otvorim knjižaru, rekli su mi da je to finansijsko samoubistvo. Možda to samo tako izgleda, jer kako je vrijeme prolazilo, i kako je rasla moja želja za knjižarom i svim onim što bih u njoj mogla da radim, a vezano je za knjige, književno stvaranje i rad sa djecom, shvatala sam da još uvijek ima istinskih i vjernih ljubitelja književnosti, da ima djece koja ipak čitaju iako to sada među njihovim vršnjacima nije u modi, i na kraju sam ipak naglas izgovorila ono što sam davno naučila – potreba za pričom i za ljepotom je iskonska u čovjeku, ona je neuništiva i vječna, pa možda ovo vrijeme  poremećenih vrijednosti i nije nešto pred čim treba da ustuknemo, već izazov i prilika da se borimo za ono u šta vjerujemo”, konstatuje Mijatović Simanić.

Zbog toga, ističe, želi da napravi nešto što će predstavljati drugačiji prilaz knjizi sa posebnim akcentom na kreativan rad sa djecom. Nešto slično je započela dok je kao bibliotekar radila na dječijem odjeljenju u Bijeljini.

“Tada sam saznala koliko su usamljena i marginalizovana djeca koja vrijedno uče i rade, a pogotovo ona koja čitaju. Moja je želja da u Knjižari Škver takva djeca nađu svoj kutak. Želim da ih okupim, da im organizujem druženja, kreativne radionice, da im omogućim da u jednom prijatnom i uređenom prostoru kvalitetno provedu svoje vreme”, najavljuje vlasnica Knjižare Škver.

Razlog tome je, dodaje ona, i što su djeca u školama ograničena na program i nastavnici, zbog zgusnutog programa i velikog broja učenika, nijesu u mogućnosti djeci da obezbijede da razgovaraju o Divergentima, Lavirintu, Tri metra iznad neba, Petom talasu, Domu gospođice Peregrin za čudnovatu decu i ostalim knjigama koje se danas ipak čitaju.

Tako će Knjižara Škver, početkom septembra pokrenuti jedan od programa “Moj dnevnik čitanja”, akciju koja će trajati čitave školske godine.

“Pozvaću osnovce iz Herceg Novog da tokom školske godine vode svoj dnevnik pročitanih knjiga, a krajem maja ćemo organizovati izbor najboljeg i najmaštovitijeg dnevnika. Za najbolje će biti obezbjeđene nagrade, naravno, dječiji naslovi koje budu sami izabrali”, objašnjava Mijatović Simanić i ponavlja da je osnovna misija Knjižare Škver uz organizovanje radionica iz različitih oblasti i ponuditi čitaocima i ljubiteljima knjige da drugačije, kvalitetnije načine provedu svoje vrijeme i “uvesti ljude u čarobni svijet knjiga, a djecu navesti da sami počnu da pišu, stvaraju, slikaju”.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.