Knjižara So predlaže za čitanje

Knjižara So
Knjižara So

U vansezonskom kulturnom kalendaru našeg grada, sedmica pred nama može da bude šarenija uz Preporuke za čitanje…

Knjiga Okeani i mora predstavlja vrhunski vizuelni priručnik uz zapanjujuće trodimenzionalne slike o svijetu pod vladavinom vode, o morskim staništima, tamošnjim živim bićima i našem odnosu prema okeanima. U knjizi su dati internet linkovi ka najboljim i najnovijim informacijama vezanim za sve okeane i mnoga mora.

Enciklopedijski Dvorci svijeta približavaju nam dragocjene bisere arhitekture koji svojom ekstravagantnošću, golemim parkovima, bogato ukrašenim odajama te neizbježnim velom tajanstvenosti još uvijek golicaju ljudsku maštu. Dvorci govore o istoriji zemalja u kojima su se vjekovima vodili ratovi. Dugačak je bio put od prvih odbrambenih kula do rezidencija s kraja prošlog vijeka. Dvorci svijeta vode nas u pohod blistavim dometima ljudske mašte – oličenim u sjajnim dometima svjetskog graditeljstva. Izdavač je Stanek.

Dario Musić i Miroslav Ulčar koautori su kapitalne, enciklopedijski obimne knjige Slikom kroz prošlost – Boka Kotorska i Crnogorsko primorje na starim razglednicama. Na 370 strana velikog formata u tvrdom povezu i u punom koloru – prikazana je Boka Kotorska u užem i širem geografskom smislu – na starim razglednicama, pojedinačno – po gradovima i mjestima, u nebrojeno motiva. Knjiga kazuje i o prvim fotografima u Boki, a nudi i uporedne snimke nekad, i sad..

Čezare Paveze jedan je od najznačanjnijih italijanskih pisaca XX vijeka. Od ukupno osam napisaih romana Lepo leto je vjerovatno najpoznatiji. Ovo je priča o odrastanju i prvoj ljubavi, a istovremeno i o mladosti i njenoj smrti. Paveze piše izrazitno modernim, fluidnim, ritmičnim stilom, i tako uspijeva da dočara svu složenost senzibiliteta svojih junaka. Čitajući Lepo leto imamao osjećaj da rečenice plešu zavodeći nas tim plesom do posljednje stranice. Izdavač je Lom.

Biografija vode Filipa Bola vodi nas u jedinstveno i interesantno istraživanje supstance koja nas održava u životu. Od biografije do tradicije, od Velikog praska preko rađanja okeana, i sve do samog nastanka života autorova perspektiva je uvijek razumljiva i inspirativna. Od drevnog koncepta vode kao elementa, uviđanja njenog značaja u svijetu zemaljske materije, pa do savremenih saznanja i rezultata najnovijih istraživanja, Bol precizno definiše svijet u kome živimo – svijet u kome život ne bi bio moguć bez vode. Izdavači su Heliks i Centar za promociju nauke.

Kineski za decu naslov je knjige koja najmlađima otkriva kineski jezik i kulturu. Metoda nudi originalan i sistematičan pristup učenju, koji obuhvata razne aktivnosti. Djeca će moći da slušaju i ponavljaju riječi i jednostavne rečenice sa CD-a, kako bi savladali pravilan izgovor. Otkriće kineske znakove i moći će da vježbaju pisanje. Upoznaće Peking i približiti se kineskoj kulturi zahvaljujući tekstovima o civilizaciji i brojnim ilustracijama. Pored CD-a, knjiga sadrži i reljefne kineske ideograme koji mogu da se dodiruju. Izdavač Kineskoj za decu je Kreativni centar.

U ediciji „Saznaj i probaj“ Kreativnog centra objavljena je knjiga Radivoja Andrića Kako snimiti film. Danas, u vrijeme kada su digitalna kamera i kompjuter dostupni savima, gotovo svaki čovjek, pa i dijete, može snimiti sopstveni film. Kako to može da se izvede, na zanimljiv i jednostavan način objašnjava nam reditelj kultnih filmova „Munje“ i „Kad porastem biću kengur“. Iako je knjiga prvenstveno namijenjena djeci – i odrasli mogu da saznaju mnogo toga o nastanku filma.

Ko je bila Mileva Marić? Šta je teorija relativnosti? Da li je Ajnštajn zaista bio loš đak? Šta je najviše volio da radi u slobodno vrijeme? Odghovore na ova, ali i na mnoga druga pitanja ponudiće mala knjiga Albert Ajnštajn – o jednoj velikoj ličnosti. Izdavač je Pčelica.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.