8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

“12H RE:HUB” – Korak napred ka saradnji

forum
forum

Nezavisni umjetnici u Herceg Novom bi u narednom periodu mogli dobiti jedno predstavničko mjesto u Savjetu za kulturu Opštine Herceg Novi, a kako se čulo na jučerašnjem forumu održanom u okviru manifestacije “12h re:hub” u motelu “Dubrava”, grad od kulture je “zreo” za uspostavljanje kulturnog  inkubatora, mjesta u kojem bi umjetnici imali prostor za stvaranje i izlaganje svojih dijela.

“12h re:hub” je organizovala Mreža aktera nezavisne kulturne scene Herceg Novog, neformalna organizacija udruženja i pojedinaca koji rade na polju umjetnosti i kulture. Jedan od ciljeva djelovanja MANKS-a je stavljanje devastiranih javnih prostora u službu građana i nezavisne kulture, po ugledu na primjere iz razvijenih sredina u kojima su takvi prostori podignuti na nivo značajnih resursnih  i kulturnih centara.

Na tu temu je juče održan forum pod nazivom “Gdje je prostor za saradnju donosilaca odluka i aktera koji djeluju nezavisno od javnih/državnih i kulturnih institucija u Herceg Novom?”, kojem su prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija i nezavisni umjetnici, kao i predstavnici lokalnih zvaničnih razvojnih i ustanova kulture.

Iz Javnih ustanova “Herceg fest” i “Muzej i galerija”, opštinskog Sekretarijata za kulturu i Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, uvjeravaju da volja i želja za saradnjom postoji, te da će svako u okviru svojih i zakonskih mogućnosti, učiniti koliko može na pomoći nezavisnim umjetničkim stvaraocima.

Predstavnici zvaničnih ustanova i nezavisnih umjetnika složili su se da je našem gradu i njegovim stvaraocima potreban prostor – “hub” ili inkubator, koji bi bio pogodno tlo za razvoj gotovo svakog oblika umjetnosti i kulturnih izražavanja. Takav inkubator bio bi kulturno-umjetničko čvorište za nezavisne umjetnike, ali i svojevrsni “rasadnik” kreativnosti u kojem bi mogli raditi i izlagati.U primjerima iz regiona, ali i šire, može se vidjeti da su to obično napušteni industrijski, hotelski ili čak vojni objekti, pa otuda i ideja da se “12h re:hub” održi u napuštenom motelu “Dubrava”.

Predstavnici ustanova čiji je osnivač Opština Herceg Novi ukazali su i na problem neupućenosti nevladinog sektora u zakonske procedure i tokove, kao i na potrebu za daljom edukacijom nevladinog sektora o načinima apliciranja za sredstva i pomoć od zvaničnih institucija.Naglasili su i da su programski plan rada i zakonska regulativa dvije osnovne smjernice za nevladin sektor kako i na koji način ispuniti uslove i ostvariti bolju saradnju.

Predstavnici NVO sektora su iznijeli probleme sa kojima se suočavaju u toku realizacije svojih aktivnosti, sa akcentom na nedostatak prostora za rad.

Na jučerašnjem forumu su učestvovali sekretarka za kulturu Opštine Herceg Novi Tamara Lepetić, direktor JUK “Herceg fest” Stevan Koprivica, direktor Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog Nikša Grgurević, direktor gradskog muzeja i galerije Đuro Beli Prijić, članica Upravnog odbora regionalne platforme za kulturu “Kooperative” Tanja Rajić, arhitekte Srđan Marlović i Vuk Čvoro, kao i predstavnici hercegnovske nezavisne scene – Maja Erenji, Slađana Vujović, Senka Domović Bulut i Nebojša Mandić. Forumu su prisustvovali, kao posmatrači, i hercegnovski umjetnici.

Pored foruma, MANKS je organizovao 12 sati kulturnog programa u oronulim prostorijamamotela “Dubrava”: koncerte, izložbe, čitanje poezije, DJ sesije. Učešće u muzičkom i likovnom programu uzeli su i: 2Beat, Groovy Castel Nuovo, Ivan Ivo Martinetti, Heavy Hour, Boka Band, Petar Kraljević, Udruženje Likovnih Umjetnika Herceg Novi, organizatori Hercegnovskog strip festivala, brojni nezavisni vizuelni umjetnici, poete i stručnjaci za scenski pokret. Audio-vizuleni sadržaj su, izdaleka i svojim umjetničkim izrazom, podržali i upotpunili ilustrator i vizuelni umjetnik Vanja Vikalo (Linnch) i svjetski proznati 3D umjetnik Filip Roca.

Mreži aktera nezavisne kulturne scene do sada su se priključile brojne nevladine organizacije, među kojima su: Urban Nova, Hercegnovsko Pozorište, Omladinski centar, Omladinsku kulturni centar, Udruženje Ruke, Alternaut, Sinergija, Hercegnovski strip festival, NVO Bruna, Teatar Plus, Lira, ORKA, Bokeške gulozece, SPKD Prosvjeta, NVO Egzodusi, kao i brojni kreativni pojedinci.

Najčitanije